Bakır Hurdası
Genel olarak elektrik ve elektronik sektöründe sıklıkla kullanılan bakır hurdası büyük oranda geri dönüştürülebilir. Varlığından bu yana insanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan bakır materyali geri dönüştürüldüğünde hammadde olarak üretim süreçlerine dahil olabilir. Bakır hurdasında bütün dünya genelinde ihtiyaç duyulur. Zira bakır birçok faydalı özelliği ile öne çıkar. Aklınıza gelebilecek her alanda kullanılan bakırın üretimi kısıtlıdır.
Bakır üretimi yapan madenlerin sayısı oldukça azdır. Bu nedenle bakıra olan ihtiyaç ancak uygun ve yüksek miktarda geri dönüşüm ile karşılanabilir. Çok iyi bir iletken olan bakır aynı zamanda paslanmaz. Uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir iken aynı zamanda elektrik ve ısı iletiminde en iyi metallerden birisi olmayı başaran bakır çeşitli yöntemlerle geri dönüştürülür ve üretime kazandırılır. Bütün bunlarla beraber bakır hurdasına olan ihtiyaç her geçen gün artar ve bakır hurdası fiyatı da yükselmeye devam eder.
Bakır Hurdası Nedir?
Kullanılamaz duruma gelen ve miadını yitiren bakır materyallere bakır hurdası adı verilir. Kullanılmayan cep telefonlarının içerisindeki bakır, bakırdan üretilmiş levhalar, tabakalar, eşyalar ve objeler bakır hurda statüsünde yer alır. Bakır hurda dünya genelindeki bakır ihtiyacının karşılanabilmesi için önemli bir kaynaktır. Zira madenlerden çıkarılan, doğal olarak dünyada bulunan bakır rezervi bakır ihtiyacının %50’sini dahi karşılamamaktadır. Bakır materyalinin her alanda her geçen gün daha fazla kullanılması bu ihtiyacın artmasına yol açar.
Bakır hurdasının geri dönüştürülmemesi her açıdan zararlıdır. Bakırların dönüştürülmemesi ilk etapta bakır ihtiyacının karşılanmasında zorluk oluşmasına yol açar. Zira bakır ihtiyacı sadece bakır geri dönüşümü ile karşılanabilir. Bir diğer olumsuz nokta canlı hayatı ve doğal yapının tehdit altında kalmasıdır. Bakır materyali uzun süreler boyunca paslanmadan doğada kalabilir ve bu her açıdan tehlikelidir. Bakır dönüşümü yapmak her iki taraf için de oldukça avantajlıdır. Zira bakıra olan talebin artması ile birlikte bakır hurdası fiyatları hızla artmaya devam eder.
Bakır Hurdası Nerelerde Kullanılır?
İletkenliği ve paslanmaz olması ile diğer hurdalardan ayrılan bakır hurdası günümüzde aklınıza gelebilecek birçok alanda hammadde kaynağı olarak görülür. Bakır hurdaları geri dönüştürüldükten sonra madenden çıkarılan bakırla neredeyse aynı konuma gelir. Bakır materyalinin kullanıldığı her alanda bakır hurdalarından geri dönüştürülmüş bakır da kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş bakırın kullanıldığı alanların başında elektronik sektörü gelir. Elektrik üreten motor bobinlerinin neredeyse tamamı bakırdan üretilmiştir. Bakır iletkenliği en yüksek olan ikinci metaldir. İletkenliği en iyi olan materyal gümüştür. Bakır gümüşten sonra gelerek iletkenliği en yüksek metal olmayı başarır. Elektronik sektöründe iletkenliği sayesinde sıklıkla kullanılan geri dönüştürülmüş bakır hurdası sanayi sektöründe de sıklıkla kullanılır. Sanayi faaliyetlerinde bakır hurdası hem iletken olduğu hem de uzun süreler boyunca paslanmadan kullanılabildiği için tercih edilir. İnşaat sektöründe de geri dönüştürülmüş hurdalardan elde edilen bakırlar yaygın olarak kullanılır. Paslanmayan bakırlar dayanıklıdır ve uzun süre boyunca bu formlarını korur. Metalurji ve bronz üretimi bakırın kullanıldığı alanlar arasında yer alır.
Bakır Hurdası Fiyatları
Her gün daha fazla ihtiyaç duyulan bakır hurdası fiyat açısından diğer hurdalardan daha avantajlıdır. Bakıra duyulan ihtiyaç her geçen gün artar ve bu da bakır hurdalarının yüksek fiyatlara alıcı bulmasını sağlar. Bakır hurdaları cinsi fark etmeksizin yüksek değer teşkil eder. Fakat bütün bunlara rağmen bakır hurdası fiyatları değişiklik gösterebilir. Bakır hurdasının durumu, üzerindeki katı atıklar, boya gibi kalıntılar fiyatta değişiklik olmasına yol açar. Aynı zamanda bakır hurdasının geri dönüşüme girmeden önce geçmesi gereken işlemler de bakır hurdası fiyatlarının değişmesine zemin hazırlar.