Hurda Çeşitleri
Hurda çeşitleri bilinmesi ile birlikte pek çok geri dönüşümü olabilecek olan atıkların değerlendirilmesinde yararlıdır. Toplumda yanlış bir bilgi olarak hurda bir daha kullanılması mümkün olmayan eşyalar, aletler, atıklardır. Oysa hurdalar belli merkezlerde toplanarak geri dönüşümü yapılmaktadır. Dünya kaynaklarının hızla tükeniyor olmasıyla verimli kullanılması en büyük amaç olarak ortada bulunmaktadır. Bunun için artık kullanılmayan, eşyalar, malzemeler, atıklar geri dönüşüm için değerlendirilmelidir. Devletin bu konuda yaptığı çalışmalar arasında geri dönüşüm kutularının olmasıdır. Bu kutulara atıkların mutlaka cinslerine göre ayrıştırılarak atılması çok önemlidir.
İş yerlerinde olduğu gibi evlerde de ortaya çıkan atıkların cinslerine göre biriktirilmesi yeniden dönüşüm için yararlıdır. Bireylerin çöp olarak düşündükleri bir daha asla kullanamaz diye düşündükleri pek çok eşya, malzeme aslında geri dönüştürülebilmektedir. Bunların toplanması için bireysel olarak çalışan atık toplayıcılar ve eskici adı altında bilinen kişiler bulunmaktadır. Atık toplayıcılar daha çok kağıt, karton, cam ve plastik gibi atıkları toplamaktadırlar. Eskiciler ise artık kullanılmayan elektronik eşyaları satın almaktadırlar.
Hurda Çeşitleri Nelerdir?
Değerlendirilebilecek hurda çeşitleri nelerdir bilinmesi kaynakların verimli kullanılması açısından çok önemlidir. Artık kullanılmayacak kadar eskimiş ya da zarar görmüş olan malzemelerin atık toplama alanlarına ya da çevreye atılmaları doğanın kirlenmesine de neden olmaktadır. Bu sorunun yaşanmaması ve atıkların en iyi şekilde değerlendirilmesi için artık hurdacılık bir sektör haline gelmiştir.
Eskiden bireysel olarak yapılan hurdacılık artık kurumsal firmalar tarafından yapılmaktadır. Bu firmalar aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadırlar. Hurdaların çeşitleri içlerindeki maddeye bağlı olarak belirlenmektedir. İçinde bulunan maddeye göre ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderilmektedir. Firmaların alımını yaptıkları hurdaların çeşitleri şu şekilde sayılabilmektedir.
- Bakır
- Demir
- Alüminyum
- Krom
- Çinko
- Kurşun
- Paslanmaz
- Kağıt
Hurda Firmaları
Hurdacılığın büyük bir sektör haline gelmesi ile birlikte artık hurda çeşitleri alımını yapan kurumsal firmaların sayısı da artmaktadır. Teknolojiyi yakından takip eden bu firmalar hurdaları kendileri ile iletişime geçildiği takdirde yerinden almaktadırlar. Bu sayede hurdaların diğer atıklar ile temas ederek kullanılamaz duruma gelmesinin de önüne geçilmektedir. Bu firmalar müşterilerinin işlerini kolaylaştırmak için çeşitli yöntemler geliştirmektedirler. İnşaat yıkımları yapılması gerektiğinde firma ile iletişime geçildiğinde yıkımı dahi yapmaktadırlar. Bu şekilde yıkım maliyetinden inşaat sahibi kurtulmaktadır. Firmalar da yıkımı ücretsiz yaparken oradan çıkacak hurdaları alabilmektedirler.
Çok basit bir deyişle hurda firmaları eskileri almakta yenilenmesini sağlamaktadırlar. Her hurdanın çeşidine göre ayrıştırılması ile birlikte yeniden değerlendirilmesi ve hammadde olarak kullanılması mümkün olmaktadır. Hurdacılar ekonominin hammadde ihtiyacının kullanılmış olan malzemelerden sağlamaktadırlar. Aynı zamanda firmalar eskidiği için kullanılmayan malzemeleri satın alarak sahiplerinin cüzi olsa da bir gelir elde etmesini sağlıyorlar.
Hurda Olarak Kullanılabilen Malzemeler Nelerdir?
Uzun ya da kısa ömürlü olan pek çok eşya aslında hurda çeşitleri içinde değerlendirilebilir. Hangi malzemelerin yeniden dönüşümünün mümkün olduğunun bilinmesi bireysel olarak da yararlıdır. Böyle bir bilgiye sahip olduğunuzda dünya kaynaklarının verimli kullanılmasında siz de üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirebilirsiniz. Aynı zamanda eskimiş eşyalarınızı çöpe atmadan onların satışını yaparak gelir elde edebilirsiniz. Hurda firmaları tarafından alınan malzemeler şunlardır ve bunların olması halinde iletişime geçerek adresinizden alınmasını sağlayabilirsiniz.
- Demir, çelik gibi metal hurdalar
- Buzdolabı, teyp, televizyon gibi elektronik eşyalar
- Camdan üretilmiş eşyalar
- Kağıt, karton türü olan eşyalar
- Plastik, polyester, poliüretan olan malzemeler
- Araba lastikleri
- Otomobil parçaları
- Üretim aşamalarında ortaya çıkacak olan metal talaşları gibi hurdalar
- Artık kullanılmayan gemiler, tren, uçak gibi çok büyük ulaşım araçları da hurda olarak kabul edilebilir